Polski Fundusz Rozwoju
Zamów online
ZAMÓW
ONLINE

Aktualności   O Gospodzie u Więcławów O Gospodzie u Więcławów

O Gospodzie u Więcławów

14 stycznia 2019

Odpowiedni sposób przygotowywania potrawy ma ogromne znacznie na jego późniejsze walory smakowe oraz wartości witaminowe i odżywcze. Odpowiednie piece, krótkie smażenie, niska zawartość tłuszczy, najlepszej jakości składniki to tylko niektóre zalety które przekładają się na smak finalnej potrawy. Należymy również do Podkarpackiego szklaku kulinarnego, który liczy sobie ponad 50 obiektów, dzięki czemu jest jednym z największych kulinarnych szlaków w Polsce. Wspólnie z Podkarpackimi Smakami staramy się promować i ocalić od zapomnienia bogatą tradycję kulinarną naszego regionu.

Potrawy przygotowywane są z lokalnych produktów, łatwo poznać zasiadając za stołem. A w niewielu miejscach można zamówić na przekąskę półmisek z wiejskich wędlin lub unikalną kiełbasę zapiekaną w weku. Wyróżnikiem naszej Gospody są słynne na całe Bieszczady proziaki z masłem czosnkowym i twarożkiem lub wyjątkowy śledź z cebulą w lnianym oleju tłoczonym na zimno, ale i golonka pieczona z gorącym sosem chrzanowym. Swoich stałych wielbicieli ma kwaśnica na wędzonym żeberku, żurek na zakwasie z owsa z jajkiem i wędliną, i którzy w sobotę i niedzielę mogą tu zakosztować prawdziwego rosołu ze swojskim makaronem.

Andrzej Więcław – Szef kuchni poleca szczególnie dania kuchni dworskiej, m.in. swojską kiełbasę z chrzanem i twarożkiem, bigos staropolski, żeberka w kapuście, wątróbkę drobiową po staropolsku lub sznycel cielęcy po wiedeńsku z jajkiem sadzonym. To także ciekawe miejsce dla smakoszy pierogów: z bryndzą i szpinakiem, ruskie, z mięsem, kapustą, z jagodami oraz gołąbków – do wyboru z ryżem i mięsem oraz z kaszą gryczaną w sosie grzybowym.

Potrawy przygotowywane są z lokalnych produktów, łatwo poznać zasiadając za stołem. A w niewielu miejscach można zamówić na przekąskę półmisek z wiejskich wędlin lub unikalną kiełbasę zapiekaną w weku. Wyróżnikiem naszej Gospody są słynne na całe Bieszczady proziaki z masłem czosnkowym i twarożkiem lub wyjątkowy śledź z cebulą w lnianym oleju tłoczonym na zimno, ale i golonka pieczona z gorącym sosem chrzanowym. Swoich stałych wielbicieli ma kwaśnica na wędzonym żeberku, żurek na zakwasie z owsa z jajkiem i wędliną, i którzy w sobotę i niedzielę mogą tu zakosztować prawdziwego rosołu ze swojskim makaronem.

Andrzej Więcław – Szef kuchni poleca szczególnie dania kuchni dworskiej, m.in. swojską kiełbasę z chrzanem i twarożkiem, bigos staropolski, żeberka w kapuście, wątróbkę drobiową po staropolsku lub sznycel cielęcy po wiedeńsku z jajkiem sadzonym. To także ciekawe miejsce dla smakoszy pierogów: z bryndzą i szpinakiem, ruskie, z mięsem, kapustą, z jagodami oraz gołąbków – do wyboru z ryżem i mięsem oraz z kaszą gryczaną w sosie grzybowym.